16 July 2011

ulam pucuk gajus..



ulam cicah sambal belacan..
pergh...mmg terangkat la makan kan...

pernah makan ulam pucuk gajus????
mesti de yg pernah ade yg x kan..

aku 1st tyme makan ulam pucuk gajus..
biase makan ulam pegaga, ulam raja, daun saylom, ulam kacang botor..
ni ulam pucuk gajus 1st tyme aku tgk..


sedap gak ulam pucuk gajus ni..name pon ulam, xkan la manis..huhuhu..
dye rase kelat2 skit..makan dgn sambal belacan ngan nasi mmg masyuk beb.......
mula aku tgk aku ingt daun pe la..then aku tnye mak aku dye ckp tu daun pucuk gajus..
oooooooooo..cmtu rupenye..
bau dye macam daun mangga..ingt daun mangga..tp rupe nye laen..

eh..daun mangge de org wat masak jugak taw..
yg pucuk dye la..aku penah nmpk dalam tv dye masak pakai daun pucuk mangga..
sedap la kot...

tapi pucuk gajus ni mmg setapppp..susah gak nak carik..
yelah kene carik pokok gajus la kan..yg menanam pokok gajus plak skang bukan nye ramai..
buah gajus cmne eh rase dye??? aku xpenah makan..tp biji gajus penah la makan..hehehe..
senang jumpe biji dye kat kedai kan..cashew nut..

dah name pon ulam kan..ofkos la berkhasiat..
nak taw khasiat nye pe..search la kat google..

note: nak awet muda rajin2 la makan ulam..hehehe

alamak tibe rase nak makan tutti frutti plak..
adeh, larik tajok..





No comments:

Post a Comment

jgn malu jgn segan ye...
leave ur comment okey...
peace

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...