09 July 2012

air kelapa laut




pernah dengar tak air kelapa laut..
tipu la kalau tak pernah dengar kan..unik kan nama nya..
xtau la knape namanya kelapa kaut..mybe tanam tepi laut kot..
malas nak google..huhuhu..

dulu masa kecik2 mak selalu belikan aku air ni kalau pi pasar...
sekarang mcm susah je nak jumpe air ni..
semalam jalan2 kat Pantai Remis, Jeram terjumpa la air kelapa laut ni..
hahaha..terjumpa konon..terus beli nak hilangkan dahaga...

air kelapa laut..100% pure katanya..

buah kelapa laut..comel jer..


dah minum baru teringat nak snap picture..


sedap sbb dapat hilangkan dahaga..hahaha..semua air dapat hilangkan dahaga..ngekkkk..
sapa yg tak pernah try tu pegi la try..dapat melegakan batuk katanya..
yelah, kan ada ubat batuk cap kelapa laut afrika..


kerang bakar...kata berjalan di pantai, haruslah pekena kerang bakar..=)

okey tu saja entri kali ni...



5 comments:

  1. Sedapnye air kelapa laut..lama tak minum..

    ReplyDelete
  2. air kelapa laut......
    memang best !!!! menyejukkan badan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana erk nak dpt kn klapa laut

      Delete
    2. mana erk nak dpt kn klapa laut

      Delete
  3. Berapa hargenya Aisha? Awat saya beli kat Puchong RM 1.50 dan di PJ hargenya RM 2.00 segelas..?! Mahal lah..! (Huh, memang depa nk untung cepat!).
    Saya rasa tertipu jer sbbnya:

    1-MAHAL (baik sy beli ice-blended je)!! lain kali xnak beli, kalo sy jumpe, maybe sy nk condemn depa depan2..
    2-Warna dan rasa airnya sebiji mcm air Laici Kang (dah tentu air gula merah)!
    3-Bila saya persoal kalau isi kelapa laut tu putih, kenapa airnya warna gelap pulak? Si tauke ckp, guna karamel sbb tu jd gelap...(lps ni kalo jumpe depa lg, sy try nk minta depa tunjuk camne karamel yg digunakannya..)
    4-Saya ada tanya apesal RM2 segelas? katanya special.. Huh, ape yg special pun sy x faham... Apa yg sy faham, special la utk depa kaut untung sbb jual air kelapa laut (yg ntah betulnya..?)

    Sehingga kini hati saya kuat mengatakan depa tu tipu, jual air gula merah (sama mcm biasa org jual air laici kang), campur sikit2 isi kelapa laut tu, then, pamerkan buah2 tu sebagai penarik.. Hm.. mmg x ingat dosa menipu la diaorg ni...
    Sorry la sy mcm emo skit, tp tu la saya rasa amat bengang bila ade org nk meniaga tp x pikir akhirat di sana...

    So, bg sesape yg nk try, sy bagi 3 nasihat:
    First, try kalau hargenya RM1 and mintak air shj = x mau ais (rugi nnti),
    Second, kalau depa ckp air jd gelap sbb pakai karamel or ape2 shj jawapn depa, umpan dan mintak depa tunjuk bahan2 tu, habaq la nk beli (olok2 la..)
    Third, Nasihat depa spy berniaga jujur mcm Nabi kita, ingatkn depa dosa org menipu dlm berniaga...

    Anyway, bukan saya nk memburuk2kan org sendiri berniaga, tetapi kalau dh x puas hati ngn kualiti produk, x ke bermaksud kita tertipu, and x berkat duit yg depa dpt tu, cmne tu kalau dah 1000 org depa kelentong..? Cmne nk minta maaf? cmne nk pulangkn duit2 pelanggan depa yg dh trtipu tu?

    Depa sepatutnya habaq terang2, 100% pure (mungkin la..) adalah isi kelapa tu, dan airnya adalah air gula merah... Then harganya patut RM1 jer. x lebih ! Kalau dah lebih dr tu, baik pembaca2 semua beli air laici kang jer... Sama je rasanya (agaknya laici kang lagi sedap). X de yg special pun..!

    Harap ade yg respon dgn komen pjg sy ni, dan sampaikn kepada depa yg menjual tu..kalau ade si penjual air kelapa laut tu yg baca komen ni lagi bagus, ambillah nasihat sy ni, nk cari rezeki biar halal n berkat walaupun x untung mn...krn di sisi Allah, besar nilainya... Renung2kn, dan selamat beramal...

    ReplyDelete

jgn malu jgn segan ye...
leave ur comment okey...
peace

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...