16 July 2012

kerabu pucuk paku




sabtu lepas my mom beli sayur pucuk paku..
then my mom kata nak masak kerabu pucuk paku...
ohhh sedapppp tu...meh2 nak tunjuk cmne nak buat pucuk paku..
sangat2 senang okey nak buat kerabu ni...

Bahan2 yg perlu ada:
1) pucuk paku..
2) bawang merah
3) bawang putih
4) cili padi
5) ikan bilis / udang kering
6) kelapa parut yang digoreng
7) air perahan limau kasturi
8) garam
9) gula

tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, ikan bilis/udang kering..
aku guna ikan bilis sebab takde udang kering..
kalau yg suka pedas letak banyak cili padi baru berapi sikit..hehehe..

goreng kelapa parut..eh, parut ke kukur ye? hmmm watever la janji kelapa yg dh mesin tu..

celur/ rebus pucuk paku...
lepas dah celur tu toskan airnya...

gaul dengan bahan2 yg korang dah tumbuk tadi..
gaul dengan kelapa goreng sekali..
lepas tu letak air perahan limau..2@3 biji limau kasturi..terpulang la pada korang..
letak air perahan limau sbb nk bg rasa masam2 sikit kat kerabu tu..
akhir sekali letak garam sikit dan gula sikit..
baru la ada rasa masam2 manis..
dah gaul sebati boleh la korang hidang..


ha senang kan buat kerabu pucuk paku...
boleh la buat untuk menu buka puasa nanti...kan..
tak sabarnya nak puasa...


14 July 2012

jangan ada hasad dengki



terjumpa satu video ni..
short film and aku dapat isi tersirat disebalik video nih..
video ni berkaitan dengan persahabatan..
bila seorang member ada perasaan hasad dengki terhadap member nya..
renung2 kan la ye..=)





"hasad ibarat pencukur kerana ia mencukur segala kebaikan, sama ada kebaikan yg telah dilakukan atau kebaikan yang akan dilakukan"   <---copipes dari dlm video..



Friends are far, friends are near,
Friends will be there to lend an ear,

They listen, laugh, and care,But most of all, they're always there,
Through thick and thin, up and down,
Your true friends are always around,
For treats, hugs and real big smiles,
They'll travel to you from several miles,
They'll always be there to hold you tight,
Anytime, no matter if it's day or night,
You really know when your friends are sincere, 
When they always show up to lend their ear.

the poem aku copy from here...-->www.familyfriendpoems.com 

11 July 2012

Wedding Rodiyah & Azizul



tahun 2012 ni ramai mmber yg kawin..
tp tak semua aku dapat attend sbb clashing dgn hal lain..
terkilan je rasa bila mmber kawan aku tak pat pegi..tp ada hal kan nak buat cmne..
s0, bila dapat kad dari Rodiyah terus tgk tarikh..okey, dah start cuti semester..
and takde hal apa boleh la pergi..hehe..seronoknya..
seronok sbb mesti dapat jumpa member2 lama kan..
lama pulak tak jumpe mereka kan..


harus la bergambar dulu sblm pergi..
aku pergi ngan adik2 aku..kat sana nnti baru jumpe mmbe2..


tema: merah hitam..
memang nmpk cantik la sbb kulit rodiyah putih, mmg berseri2 dia..


member2 sekolah..
bila dah ramai2 cmni memang meriah la..aku rasa kami yg kecoh kat sana.

soalan wajib masing: ko bila lagi??
jawapan standard masing: after ko la..

mcm nervous je Rodiyah..nmpk sangat muka nervous nye..

amik ko beramai2 kami naik pelamin tu..kata nak tangkap gmbr dgn pengantin..
kamera pulak banyak..s0, xtaw nak pandang yg mana satu..
tp masing2 tetap comel..jgn risau..

amik berkat sikit dengan pengantin sblm balik..
hahaha..


Selamat Pengantin Baru Rodiyah &Azizul..
semoga bahagia hingga ke akhir hayat..amin..

okey, itu saja untuk entri kali ni..
bubye....



note: *** ada sorang mmber ni perasantan betol..
dia ingat aku update TL twitter tuju kat dia agaknya..
hishhh perasannye..




09 July 2012

air kelapa laut




pernah dengar tak air kelapa laut..
tipu la kalau tak pernah dengar kan..unik kan nama nya..
xtau la knape namanya kelapa kaut..mybe tanam tepi laut kot..
malas nak google..huhuhu..

dulu masa kecik2 mak selalu belikan aku air ni kalau pi pasar...
sekarang mcm susah je nak jumpe air ni..
semalam jalan2 kat Pantai Remis, Jeram terjumpa la air kelapa laut ni..
hahaha..terjumpa konon..terus beli nak hilangkan dahaga...

air kelapa laut..100% pure katanya..

buah kelapa laut..comel jer..


dah minum baru teringat nak snap picture..


sedap sbb dapat hilangkan dahaga..hahaha..semua air dapat hilangkan dahaga..ngekkkk..
sapa yg tak pernah try tu pegi la try..dapat melegakan batuk katanya..
yelah, kan ada ubat batuk cap kelapa laut afrika..


kerang bakar...kata berjalan di pantai, haruslah pekena kerang bakar..=)

okey tu saja entri kali ni...



07 July 2012

kar0k dengan gegirl2..




semalam kan last paper aku..dan soalan semalam adalah susah...
mcm nak membunuh je soalan..killer..."madam, awat soalan susah sangat..aduyaiiii..."
stress je tgk muka mmbe2 yg keluar dewan semalam..
oleh kerana stress, aku ngan mmbe p0n plan la nak menghiburkan hati..
cewahhhh, kunun2 nak hilangkan stress....hahaha..

act, dh plan awal nk gi berjimba after exam smlm..
nak pi ngan BUDAK2 KELAS jer..tp hajat tak kesampaian..sbb ada HALANGAN...
puiiii betol....grrrr

berjimba dgn membe2 p0mpuan je la..classmates aku yg p0mpuan nye p0n 2 orang je cik bedah oiii..
plan punya plan...s0 decide nak menyumbangkan lagu..marilah kita melalak...hahaha..
malas nak cerita panjang, meh tgk picture..

haruslah 1st pict aku..
hmmm, tak tau knape terlebih flash ke apa...putih pulak..
abaikan syu yg tgh mnyanyi kat blakang tu..syu nyanyi lagu omputih tyme ni

inilah bebunga kelas kami...
dari kiri: zakiah a.k.a tizz zakiah DAN syuhada a.k.a syu
kami karok dekat kuala selangor je..dlm 20minit dari Unisel..
1 jam rm12...

teruja sangat muka aku..konon nak pilih lagu la tu..
tak sabar nak menyumbangkan lagu punya pasal..
APTB

syu klon siti nurhaliza ptg tu...
lenggok dia nyanyi mcm siti..
bila nyanyi lagu jac, jadi lenggok jac pulak...
mesti slalu practice ni..


gadiz purple...sama la pulak kaler..
aku ngan kiah slalu cmtu, tak plan p0n nak pakai kaler ape..
tup2 jumpe baju @ tudung kaler sama..
kata BESTFRIEND...hahaha..

leka aku pilih lagu...
mentang2 la touch screen, lagi aku seronok nak touch..

muka mintak penampar je gaya..feeling terlebih..
tak cukup sejam kami nyanyi..tambah lagi sejam..tu p0n rasa tak puas lagi..
banyak lagi lagu dlm list tak sempat nyanyi..padahal 2 jam melalak, p0n tak puas2..



3 sekawan yg tak sempat nak nyanyi lagu 3 suara..
baru nak jadi klon shila hamzah..tp tak sempat..hahaha..
mcm2 lagu kami nyanyi..sampai lagu nasyid p0n kami balun..
terbaikkk la..insaf kejap..

dah puas melalak, perut lapar..terus gi makan KFC..
nak try KFC baru tu..iklan kat tv mcm sedapp je aku tgk..
hmmm, boleh la..yg best nye sbb crunchy..
tp aku lagi suka spicy biasa..

seronok bila dapat makan...=)

peace dari cik blog...bajet comeiiii jer..


to Zakiah & Syu: beb, sem depan kita pi berjimba lagi ye..plan kita2 je la..ajak geng lain p0n bukan nak follow..stress ajak...;(


03 July 2012

baby -- secret recipe -- ladybird




entri kali ni mcm2..
ada pict baby dan ada pict makanan..
meh nak tunjuk gambar baby..anak cousin aku..
anak along amy and anak ira...dua2 cousin aku ni umur bawah aku..
parents muda ni..
aku rasa semua baby comel dan wangi..
lepas tu rasa nak picit2 je mereka..geram..grrr

-hye..nama saya Rizqi-
 cuba teka berapa umur rizqi???
percaya tak Rizqi baru 4 bulan..tp badan dia semangat ya amat..
bambam budak ni..
lepas tu tak reti nak nangis..nak senyum p0n susah..
sabar je la..tp ko tetap comel Rizqi..

-hye..nama saya pulak Adam-
tak reti nangis budak kicik ni..tp sangat suka senyum..tu yg best..
suka agah2 dia, lepastu dengar la suara comel dia tu mintak di ambil..hehehe..
geram..Adam baru 3 bulan..

lagi satu pict baby takde..baby Afiey..anak kak yong..ada picture tp gegar sangat..tyme tu dia gerak2..
s0, pict jadi blurrr..



apam angry bird..
comel kan..sedappppp tak bau hanyir telur..ada sesetengah org buat bau hanyir telur..
tak suka kalau yg ada bau telur tu..spoil nak makan..



apam lady bird..
s0 cute...


-chocolate cheese berries-
1st time try..cake ni..slalu beli chocolate indulgence, chocolate fudge..kali ni try lain pulak sbb jarang nmpk chocolate cheese ni..and i loike..sedapppppp..

-green apple kasturi-
sangat sedappppp..me loike..
kalau pi secret recipe mmg aku akan order ni..
korang try la..dapppp


*** rindu pulak kat baby Rizqi, Afiey, Adam..raya ni meriah la dgn baby2..LIKE...
bila la nak dapat anak buah sendiri..hihi




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...